Sådan forebygger du diabetes på bare en time om ugen

Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at blot en times cykling om ugen kan nedbringe risikoen for type 2-diabetes.

Diabetes kan forebygges med blot en times cykling om ugen. Foto: Mario Anzuoni/scanpix
Udgivet Opdateret

Har du længe skævet til din cykel og tænkt, at det ville være godt at cykle mere i hverdagen? Så kan det kun gå for langsomt.

Fordelene ved at bruge cyklen som transportmiddel er mange, og et nyt studie fra Syddansk Universitet viser nu, at cykling også forebygger type 2-diabetes.

Undersøgelsen, som er lavet blandt mere end 50.000 mænd og kvinder mellem 50 og 65 år, viser, at selv en times cykling om ugen nedbringer risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 20 procent.

– Vi fandt ud af, at transportcykling er forbundet med lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes, og at mere cykling er forbundet med større fordele, forklarer Lars Østergaard, adjunkt ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, som står bag undersøgelsen.

Hvis man cykler to en halv time om ugen, nedsætter man ifølge undersøgelsen risikoen for type 2-diabetes med op til 30 procent.

Derfor er der ifølge Lars Østergaard god grund til at støve den gamle havelåge af og cykle til arbejde, til købmanden eller bare for den gode motions skyld.

– Deltagerne var midaldrende og ældre mennesker, så vores undersøgelse viser, at det batter at starte selv relativt sent i livet. Og i et folkesundhedsperspektiv er det vigtigt, at folk ikke tænker, at det er for sent eller at løbet er kørt, siger Lars Østergaard.

Ud fra undersøgelsen har Lars Østergaard og hans kollegaer ikke kunnet se, om folk har cyklet én lang tur om ugen eller flere korte om ugen. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters daglig motion med moderat til høj intensitet, og det er ifølge Diabetesforeningen en god rettesnor, hvis man vil forebygge type 2-diabetes.

– Fysisk aktivitet har blandt andet en positiv effekt på blodsukkeret i 24 til 48 timer, og derfor er det en fordel at være aktiv ofte og gerne hver dag, siger motionskonsulent i Diabetesforeningen, Kirsti Pedersen.

Hvis du er en af de omkring 300.000 danskere, der allerede lever med type 2-diabetes, peger Kirsti Pedersen på intervalgang med skiftende intensitet som en anden god træningsform, der kan være et alternativ til cykelturen.

Fakta: Type 2-diabetes og motion

– Omkring 80 procent af mennesker med type 2-diabetes er overvægtige. Overvægt forringer insulinfølsomheden, hvilket på sigt kan føre til type 2-diabetes. Derfor råder lægen ofte til, at man skifter livsstil, spiser sundere og dyrker mere motion.

– Fysisk aktivitet giver øget insulinfølsomhed i vævet, så kroppen bliver bedre til at optage sukker fra blodet.

– En kombination af styrke og konditionstræning er den mest optimale træningsform for patienter med type 2-diabetes. Men tal med din læge, før du kaster dig ud i nye træningsformer.

Kilde: Diabetesforeningen

 

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS