Sådan undgår du at blive syg

Der findes effektive våben mod smittespredning

Udgivet Opdateret

Sygdomme som covid-19, influenza og forkølelse smitter især gennem små dråber i luften.

Men bedre ventilation og udluftning kan mindske smittespredning og dermed sygefravær i institutioner og skoler. 

Det konkluderer seniorforsker Lars Andrup fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der i et nyt studie har gennemgået knap 3.000 videnskabelige artikler om smittespredning.

- Det mest effektive forebyggelsestiltag overfor coronovirus og andre luftvejsvirus er en forbedret luftkvalitet. Det er fint at gøre rent, vaske hænder og spritte overflader, men hvis vi vil reducere smittespredning effektivt, skal vi kigge på ventilation og udluftning.

Udsættes for stor smitterisiko

Luftbårne sygdomme som covid-19, influenza og forkølelse tegner sig for over halvdelen af pædagogers sygefravær. 

I 2019 afslørede en rundspørge fra Politiken, at der kun var tilstrækkelig ventilation i hver anden daginstitution.

- Vi pædagoger er eksponeret for en stor smitterisiko, fordi vi arbejder i tæt kontakt med andre mennesker. Det kan vi ikke ændre ved. Men arbejdsgiverne har både en forpligtelse og en kæmpe interesse i at gøre alt, hvad de kan for at mindske sygdomsspredningen, siger næstformanden i BUPL, Birgitte Conradsen.

Pædagogerne mærker gevinsten

En af de daginstitutioner, der har mærket effekten af bedre ventilation og luftskifte, er Børnehuset Møllehuset i Gladsaxe. 

Pædagog Katja Rosenkvist, der lider af en immundefekt, fik tidligere lungebetændelse flere gange om året, men nu hører det til sjældenhederne, at hun lægger sig syg. 

- Tidligere var jeg helt tung i hovedet ud på eftermiddagen. Når jeg gik ud til cyklen efter arbejde, havde jeg bare brug for luft. Sådan er det ikke mere, fortæller Katja Rosenkvist. 

Kollegaen Maja Hjorth Müller supplerer:

- Jeg lider af kraftig migræne, og før kunne jeg have to anfald om måneden. Nu er det blevet meget bedre. Jeg tror, jeg nu har et anfald hver tredje måned.

Powered by Labrador CMS