Send rocker-morderne hjem

- Skal vi vente på, at endnu flere børn bliver faderløse i bandeopgør, der reelt bunder i narkohandel og æresbegreber? Tidligere vicepolitinspektør Bent Thuesen kommenterer rockerdrab og kriminalitet i indvandrerkredse

Politifolk ved Hillerød Sygehus efter skuddramaet. Foto: Pressefoto.dk
Udgivet Opdateret

Så ser vi det igen: Et internt bandeopgør i et mellemøstlig parallelsamfund har krævet nyt dødsoffer. 38-årige Cem Kaplan, der er af tyrkisk afstamning, blev lørdag hårdt såret kørt til Hillerød Sygehus i en bil, der var hullet som en si efter en heftig skudveksling i lokalområdet.

Cem Kaplan var så hårdt kvæstet af skud, at hans liv ikke stod til at redde, og han døde kort efter.

Efterfølgende blev Hillerød Sygehus bestormet af pårørende og andre sympatisører. Det betød, at politiet måtte være talstærkt tilstede for at opretholde ro og orden og sikre arbejdsro til personalet på hospitalet. Det udviklede sig til dramatiske scener, hvor det var nødvendigt at anholde ti af de fremmødte personer.

Alle er tavse som graven

Til gengæld er alle tavse som graven, når politiet har behov for hjælp fra selvsamme personkreds. De lukker sig inde i deres parallelle samfund med deres egne normer, der ikke passer til den danske kultur.

Politiet må ikke offentligt bekræfte, hvorvidt de har tidligere kendskab til Cem Kaplan, men han har tidligere været tilknyttet indvandrerbanden Brothas, der især har huseret og skabt frygt på Nørrebro.

Brothas blev delt i 2018, og Cem Kablan rykkede ind hos NNV (Nørrebro-NordVest). NNV holder til i det indvandrertætte område i København og har flere gange været involveret i blodige kampe med andre bandegrupperinger i området.

Holder sammen mod samfundet

Drabet er  sket i et banderelateret indvandrermiljø. Et miljø, hvor man konsekvent holder sammen mod det danske samfund. Også selv om der efterforskes i straffelovens alvorligste overtrædelse, så er der ingen vilje til at hjælpe politiet.

Det er jo netop et velkendt udslag af parallelsamfundene. Her rykker man sammen mod det danske samfund – og her er man klar til at beskytte hinanden.

Der er masser af eksempler på, at i disse kredse betales blodpenge mellem familierne til den dræbte og den, der har affyret skuddet.

Der bliver lavet fredsaftaler med Det Islamiske Trossamfund som mægler. Eller også bliver det gengældt med hævn.

Når fem børn i alderen fra tolv til et år mister deres far i denne sag, er det selvfølgelig dybt tragisk for familien. Cem Kaplan valgte et liv med risiko for, at hans fem børn nu skal vokse op uden far. En høj pris, han har påført dem.

Bliver faderløse i bandeopgør

Skal vi vente på, at endnu flere børn bliver faderløse i bandeopgør, der reelt bunder i narkohandel og æresbegreber?

Der er gennem de seneste årtier sket en markant forandring i befolkningssammensætningen i vores land. Ændringer som i den grad udfordrer sammenhængskraften i det samfund, der er bygget op gennem vores kultur i mange generationer. Hvis det ikke respekteres, og nye medborgere i stedet bliver ‘modborgere’, forsvinder kulturforståelsen, og der er grobund for parallelsamfund, der undergraver de danske værdier.

Hvis det ikke lykkes at integrere nye borgere med ikke-vestlig baggrund ordentligt, risikerer vi, at parallelsamfund bliver et udbredt fænomen, som kan true vores demokratiske samfund.

Samtidig presser det de offentlige finanser, når integrationen svigter.

Det vil bl.a. kræve en kæmpe yderligere indsats fra politiet, og det kan ikke løses ved, at der etableres nærpolitistationer hist og pist. Det kræver ressourcer og indsats af en helt anden målrettet dimension.

Det skal bekæmpes

Vi skal lægge et hårdt pres på disse parallelsamfund for at fastholde vores samfundsværdier – alt andet vil være uansvarligt. Det skylder vi også de rigtig mange muslimske medborgere, der faktisk værdsætter den danske kultur og de danske værdier.

Vi lever i et retssamfund, som vi kan være stolte af, og vi skal ikke acceptere, at der eksisterer subkulturer og parallelsamfund med deres egne alternative systemer. Når disse alternative systemer fra mellemøstlige kulturer bliver aktiveret og anvendt i alvorlige kriminelle handlinger, er det totalt uacceptabelt. Det skal bekæmpes for enhver pris. Ellers taber vi alle kampen.

Det kræver en kæmpe og mangeårig indsats, hvor vi i højere grad skal præge og støtte integrationen. Vi skal give familierne en forståelse for de rigtige værdier og sørge for, at fødekilden til de kriminelle miljøer minimeres. Det kræver samarbejde og gensidig forståelse – og ikke mindst rigtig mange penge.

Der vil fortsat være familier, der vil modarbejde denne hjælp og indsats. Disse familier skal først vejledes. Hvis der herefter mangler forståelse og samarbejdsvilje, så må de hjemsendes til de værdier, som de sætter så stor pris på.

Vi har ikke råd til andet.

Bent Thuesen

Bent Thuesen er 65 år og er tidligere vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi. Han har været ansat i politiet i sammenlagt 39 år, hvor han blandt andet har efterforsket økonomisk og personfarlig kriminalitet.

I perioden 2008-2017 var Bent Thuesen leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet. Som drabschef stod han for opklaringen af en række opsigtsvækkende drab i Syd- og Sønderjylland.

Bent Thuesen er ansat som kommentator, analytiker og journalist på Newsbreak.dk.

Powered by Labrador CMS