Skidt nyt for grænsehandel

Ministerium anslår, at der vil blive købt cirka 60 millioner flere liter sodavand i Danmark efter nye regler

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Fra 2029 skal der betales pant for sodavand og øl købt i tyske grænsebutikker, hvilket forventes at reducere grænsehandlen markant.

Indførelsen af pant vil øge salget i Danmark, hvilket skønnes at generere ekstra indtægter på 120 millioner kroner årligt fra moms og afgifter.

EU's nye emballageforordning, der kræver pant på emballage, sigter mod at reducere plastforurening og styrke miljøbeskyttelsen.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Danskerne køber store mængder sodavand og øl i grænsebutikkerne, men senest fra 2029 skal der betales pant af de tyske dåser, og det kommer til at skæppe i den danske statskasse.

Skatteministeriet anslår – dog med betydelig usikkerhed – at panten på de tyske dåser vil give 120 millioner kroner i provenu.

Konkret vil panten medføre et fald i grænsehandel med sodavand på omkring 60 millioner liter.

Stiger i Danmark

Salget i Danmark vil til gengæld stige tilsvarende. Det skønnes at give 75 millioner kroner årligt på grund af moms og afgifter.

Øllene, der forventes at blive købt i Danmark i stedet for i grænsebutikkerne, vil give 40 millioner kroner, og alkoholsodavand og cider vil give 5 millioner kroner.

Altså sammenlagt 120 millioner kroner.

Fjerner besparelsen

Det er skatteminister Jeppe Bruus (S), som i et folketingssvar udlægger tallene.

- Indførelsen af pant i tyske grænsebutikker vil fjerne den besparelse, som danske grænsehandlende i de tyske grænsebutikker har i dag, hvilket vil medføre højere omkostninger og dermed mindske danskernes tilskyndelse til at grænsehandle disse varer i Tyskland, skriver ministeren i svaret.

450 millioner

Her fremgår det også – igen med betydelig usikkerhed – at der vil være en meromsætning i danske butikker på 450 millioner kroner.

Det er EU-Parlamentet, der har vedtaget en ny emballageforordning, som tilsiger, at der senest i 2029 skal opkræves pant på tyske dåser.

Vil værne om miljøet

Dermed er det altså slut med besparelsen, som sodavand- og ølhungrende danskere kan opnå ved at køre en tur til grænsen.

Meningen med emballageforordningen er, at der skal være mindre plast i naturen. Der skal også være færre dåser. Der er altså et miljømæssigt sigte.

Ordning slutter

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har tidligere kaldt det "en sejr for den danske natur".

Tyskland har hidtil haft en særordning, der gjorde, at kunder kunne slippe for at betale pant, hvis dåserne blev eksporteret til et andet EU-land. Den bortfalder altså nu.

Powered by Labrador CMS