Soldater med huller i tænderne udsendes ikke

Udgivet Opdateret

Du kan ikke blive udsendt, før du får ordnet dine tænder.

Den besked er blevet givet 2.087 gange til ansatte i det danske forsvar siden 2013, fordi en soldat eksempelvis har haft huller i tænderne eller betændte visdomstænder.

Det fremgår af et svar fra forsvarsministeren til Folketingets forsvarsudvalg, skriver metroxpress.

»Grunden til, at vi er så strikse med det her, er, at der ofte ikke er mulighed for at komme til tandlæge mange af de steder, hvor man er ude, og tandpine er faktisk noget af det, der kan gøre folk mest ukampdygtige,« siger generallæge Søren Worm-Petersen til avisen.

Tænder skal ordnes inden udsendelse

Danske soldater får undersøgt deres tænder tidligst seks måneder inden udsendelse. Har de problemer med tænderne, kan de ikke udsendes, før de er ordnet.

Tandproblemerne blev tidligere klaret på en af forsvarstandplejens 18 tandklinikker, men da der er blevet skåret ned til fem klinikker, skal de ansatte selv sørge for at komme til tandlæge og betale for problemerne, forklarer afdelingstandlæge i Forsvaret Birgit Aarhus:

»Hver fjerde dansker går ikke regelmæssigt til tandlæge, og det er vel det samme i Forsvaret. Så man må forudse, at de her besparelser betyder, at der kommer flere soldater med tandproblemer i fremtiden,« siger hun til metroxpress.

DF vil have forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til at genindføre, at ansatte i forsvaret løbende får undersøgt deres tænder eller betalt deres tandlægeregning.

»Når vi i forvejen ved, at det kan være svært at skaffe de rigtige til udsendelse, så skal vi gøre alt, vi kan for at holde dem, der gerne vil udsendes, klar,« siger retsordfører Marie Krarup (DF) til metroxpress.

Powered by Labrador CMS