Venstre raser: Mette skjuler sandheden

Regeringen holder bevidst befolkningen for nar i sag om mink-sms'er, siger Venstres Morten Dahlin

Morten Dahlin (V).
Morten Dahlin (V).
Udgivet Opdateret

At det nu viser sig, at statsminister Mette Frederiksen (S) og tre topembedsfolk kunne have fortalt, at slettede sms'er i minksagen ikke kunne genskabes allerede før kommunalvalget, sender formanden for retsudvalget, Venstres Morten Dahlin, op i det røde felt.

Dagen efter kommunalvalget oplyste regeringen, at de slettede sms'er ikke kunne genskabes. Og affejede spekulationer om, at man skulle have holdt på den information til efter valget.

Mandag skriver både Ekstra Bladet og Jyllands-Posten dog, at minkkommissionen har oplyst, at det stod statsministeren og de tre embedsfolk frit for at komme med oplysningen allerede den 15. november - dagen før kommunalvalget.

Er ikke overrasket

- Jeg er ikke overrasket. Det er jo det, vi andre har sagt fra starten af. Det viser mig, at regeringen gør alt, hvad den kan, for at sandheden ikke kommer ud til danskerne.

- Man konstruerer underlige forløb for at holde informationen tilbage til efter kommunalvalget, siger han.

Da regeringen dagen efter kommunalvalget meldte ud, at sms'erne ikke kunne genskabes, blev det kritiseret, og der blev spekuleret i, om det var bevidst.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde, at forløbet var aftalt med minkkommissionen, og at man derfor ingen indflydelse havde på tidspunktet.

Tilbageholder oplysninger

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er som Morten Dahlin ude med en krads kritik. På Twitter skriver han:

- Hvorfor er jeg på ingen måde overrasket? Måske fordi denne regering har vist sig at være villig til at dække over enhver fejl og forkert beslutning. Den har overhørt embedsmænds advarsler, omformuleret dem i mødepapirer.

- Den har tilbageholdt centrale oplysninger for Folketinget, nølet med at udlevere sms’er, så det til sidst var for sent. Så selvfølgelig er jeg ikke overrasket.

Anstrengt forhold til sandheden

Riposten onsdag fra Socialdemokratiet til dem, der kritiserede timingen, var hård. Og det falder Morten Dahlin for brystet.

- At man har frækheden til at påstå, at vi, der påpegede det, skulle være konspirationsteoretikere og Trump-tilhængere, viser bare, at regeringen har et meget anstrengt forhold til sandheden.

- Det er nu sort på hvidt, at hvis regeringen havde villet, så kunne danskerne have fået denne her situation før valget, siger Morten Dahlin.

Ændrer ikke noget

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at kommentar fra minkkommission ikke ændrer på hans forklaring om tidspunktet for offentliggørelse af sms-nyt.

- Kuverterne blev opbevaret i Justitsministeriet på vegne af de pågældende, indtil der var aftalt en proces for udlevering med Minkkommissionen.

- Den proces blev aftalt mandag. Jeg sagde også i sidste uge, at alle de pågældende og deres bisiddere først havde haft lejlighed til at hente kuverterne og åbne dem den 17. november 2021.

SMS-skandalen

Det er kommet frem, at Mette Frederiksen og hendes nærmeste medarbejdere i Statsministeriet - departementschef Barbara Bertelsen, særlig rådgiver Martin Justesen og topembedsmand Pelle Pape - har slået automatisk sletning til på deres telefoner. 

Det betyder, at granskningskommissionen - bedre kendt som Minkkommissionen - ikke har adgang til sms-beskeder, som er sendt internt mellem parterne i Statsministeriet.

Derfor betegnes sagen om den automatiske sletning som en skandale.

Politiets teknikere har ikke kunnet genskabe sms-beskederne. Den oplysning kom først dagen efter kommunalvalget, selv om konklusionen lå klar flere dage før.

Powered by Labrador CMS