Vi er for dårlige til at anmelde abejdsskader

Alt for mange arbejdsskader bliver ikke anmeldt. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

En brækket arm efter fald fra stilladset. En forstuvet ankel på grund af det glatte gulv i kantinen. Et blåt øje efter et sammenstød med en gynge på legepladsen.

Alt for få af de forskelligartede arbejdsulykker bliver anmeldt til Arbejdstilsynet, viser en ny rapport.

»Arbejdsgivere og læger skal blive bedre til at anmelde ulykker,« siger LOs næstformand, Lizette Risgaard, i en skriftlig kommentar.

Ifølge rapporten »Underrapportering af arbejdsulykker«, som Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har lavet for LO, bliver 56 procent af de arbejdsulykker, der behandles på skadestuen, ikke anmeldt til Arbejdstilsynet, selv om de er så alvorlige, at medarbejderen må tage mindst én sygedag. Det svarer til omkring 15.000 arbejdsulykker,

»Og vi taler ikke kun om småskader, men om alvorlige skader som knoglebrud, ætsninger og for eksempel alvorlige rygskader. Det er helt afgørende, at skaderne anmeldes, så vi ved, hvordan vi fremover undgår dem – og naturligvis så lønmodtagerne sikres mulighed for at få erstatning, når de er berettiget hertil,« siger Lizette Risgaard.

Arbejdstilsynet modtager hvert år omkring 40.000 anmeldelser om arbejdsulykker fra virksomheder, hvor en medarbejder har måtte holde mere end en sygedag. Lægger man de uanmeldte arbejdsulykker behandlet på skadestuerne oveni, når det årlige ulykkestal op over 55.000. Hertil kommer de ulykker, som medarbejdere henvender sig til egen læge, fysioterapeut eller tandlæge med.

»Vi har at gøre med et meget stort mørketal, og derfor foreslår vi, at myndighederne indskærper over or arbejdsgiverne, at de skal følge loven om anmeldepligt, ligesom skadestuer og praktiserende læger skal mindes om, at også de skal anmelde arbejdsulykker til Arbejdstilsynet,« siger Lizette Risgaard.

LO foreslår desuden at forbedre overvågningen af arbejdsulykker ved at kombinere oplysninger fra skadestuer og det officielle anmeldersystem.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) erkender, at der er et problem med manglende anmeldelser, men understreger samtidig, at det skal være nemt at registrere en anmeldelse.

»LOs rapport tyder på, at der i nogle tilfælde er alvorlige arbejdsulykker, som ikke bliver anmeldt. Det er naturligvis ikke i orden, hvis det medfører, at en medarbejder ikke får den erstatning, vedkommende er berettiget til. Omvendt ved vi, at syv ud af ti virksomheder anmelder arbejdsskader, som slet ikke behøver at blive anmeldt. Det viser, at vi har et problem med anmeldesystemet,« siger DAs arbejdsmiljøchef, Karoline Klaksvig.

Hun mener, det er svært at gennemskue og anmelde skader, især for de små virksomheder.

Powered by Labrador CMS