Første gang i fem år

I Malawi er et barn konstateret smittet med polio. Ifølge WHO er der tale om et importeret tilfælde

Udgivet Opdateret

Et barn i Malawi er konstateret smittet med polio.

Det er det første tilfælde af polio, der tidligere også var kendt som børnelammelse, i Afrika i over fem år.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Fra Pakistan

En laboratorieanalyse viser, at smittetilfældet er forbundet med en virusstamme, der har cirkuleret i Pakistan.

- Det er et importeret tilfælde fra Pakistan, der ikke påvirker Afrikas certificerede status som poliofrit område, siger WHO.

Afrika blev i august 2020 erklæret fri for polio.

- Efter opdagelsen af vild polio i Malawi tager vi hurtige foranstaltninger for at forhindre dens potentielle udbredelse, siger WHO's regionale direktør for Afrika, Matshidiso Moeti, i en meddelelse.

WHO har siden 1988 haft som mål at udrydde sygdommen.
WHO har siden 1988 haft som mål at udrydde sygdommen.

Skal udryddes

WHO har siden 1988 haft som mål at udrydde sygdommen.

Ifølge Statens Serum Institut i Danmark er antallet af tilfælde på verdensplan faldet med mere end 99 procent fra 350.000 tilfælde i 125 lande i 1988 til kun 33 tilfælde forårsaget af vild poliovirus i to lande i 2018.

De to lande er Pakistan og Afghanistan, hvor polio stadig er endemisk - det vil sige konstant forekommende - skriver AFP.

Undergravet af modstand

I begge lande er vaccinationsprogrammer og kampagner blevet undergravet af modstand fra Taliban og andre militante islamister, har nyhedsbureauet Reuters tidligere skrevet.

De siger, at indsatsen mod polio i virkeligheden er et komplot, der går ud på at sterilisere muslimske børn eller dække over vestlige spioner.

Forrige gang, der blev konstateret et tilfælde af polio i Afrika, var i Nigeria i 2016. Globalt blev der i 2021 kun registreret fem smittetilfælde, skriver AFP.

Inden der i 1950'erne blev udviklet en vaccine mod polio, var sygdommen udbredt over hele verden. Men for mange fattige lande i Asien og Afrika gik der flere årtier, før der blev indledt vaccinationsprogrammer.

I 1996 var der alene i Afrika over 70.000 tilfælde af polio.

Polio

  • Polio forårsages af poliovirus, som hører til gruppen af enterovirus. Der findes tre forskellige typer af poliovirus, og infektion med én type beskytter ikke mod de andre.
  • En poliovirusinfektion forløber i de fleste tilfælde helt symptomfrit eller med milde, ukarakteristiske symptomer som feber, opkast, diarré og/eller ondt i halsen, men infektionen kan også vise sig som meningitis, lammelser og dødsfald.
  • Ca. én ud 200 infektioner fører dog til varige slappe lammelser, dvs. lammelser, der skyldes nedsat muskelkraft. 5 – 10 % af de lammede dør, når åndedrætsmusklerne bliver ramt. Patienter med lammelser har ofte betydelige motoriske senfølger efter infektionen, og det er disse senfølger der er relateret til den store sygdomsbyrde der tidligere var forbundet med børnelammelse.
  • Poliovirus er meget smitsomt og spredes især fæko-oralt (dvs. smitte sker direkte eller indirekte fra afføring, herunder gennem mad og drikke der indeholder poliovirus) fra person til person. Smitte kan også ske ved dråbeinfektion, fx via nys og host. Poliovirus findes kun hos mennesker, hvilket er en forudsætning for at kunne udrydde sygdommen helt.

Kilde: Statens Serum Institut

Powered by Labrador CMS