Nyt stort nederlag til Trump

Trumps advokater mener, at han var omfattet af immunitet 6. januar, men det er appeldomstol ikke enig i

Udgivet Opdateret

USA's tidligere præsident Donald Trump slipper ikke uden om civile søgsmål for sin rolle i stormløbet mod Kongressen 6. januar 2021.

Det har en amerikansk appeldomstol afgjort fredag.

Afgørelsen handler kun om, hvorvidt Trump kan sagsøges - ikke om skyld.

Politibetjente og demokratiske medlemmer af Kongressen vil med i alt tre civile søgsmål fastholde Trumps ansvar i de voldsomme begivenheder, hvor mange af hans tilhængere stormede kongresbygningen.

Trumps advokater mener, at han var omfattet af immunitet, men det var domstolen ikke enig i.

Som præsidentkandidat

Den har afgjort, at Trump handlede "i sin personlige egenskab af præsidentkandidat", da han opfordrede sine tilhængere til at begive sig mod Kongressen den dag.

Amerikanske præsidenter har kun immunitet mod civile søgsmål, når det handler om deres handlinger i embeds medfør.

En talsmand for Trump-kampagnen hævder fredag, at Trump "handlede på vegne af det amerikanske folk" i sin omstridte tale.

Appeldomstol uenige med den tidligere amerikanske præsident Donald Trump - og hans advokater

Opfordrede til kamp

I talen 6. januar 2021 opfordrede Trump sine tilhængere til at "kæmpe som ind i helvede" mod den formelle godkendelse af valgresultatet.

Trump-tilhængernes stormløb mod Kongressen kort efter var et forsøg på at omgøre resultatet af præsidentvalget, som Trump tabte til Joe Biden.

Trump fastholder, at resultatet er blevet "stjålet" fra ham.

Flere retssager

De civile søgsmål, der venter Trump, er blandt flere retssager mod ekspræsidenten ved USA's domstole.

I en føderal retssag er han anklaget for sammensværgelse med det formål at ændre resultatet af valget. Også her hævder hans advokater, at han har immunitet mod at blive retsforfulgt. I den sag har en domstol endnu ikke truffet afgørelse.

Tilhængere af USA's daværende præsident, Donald Trump, stormede Kongressen 6. januar 2021 i et forsøg på at stoppe den formelle godkendelse af præsidentvalget. En appeldomstol har fredag afgjort, at Trump ikke kan slippe for civile søgsmål fra politibetjente, der kom til skade under urolighederne, og fra demokratiske kongresmedlemmer, der vil fastholde ekspræsidentens ansvar. (Arkivfoto)



Powered by Labrador CMS