Dette dyr kan koste dig livet i trafikken

Det er højsæson for hjorte i trafikken. Derfor skal du være ekstra opmærksom i denne tid. Se i galleriet, hvordan du undgår at påkøre de store dyr.

Udgivet Opdateret

Hjorte i trafikken – det er en meget dårlig kombination.

Et sammenstød med en hjort kan ende alvorligt og bilister skal være særligt opmærksomme på vejene i efterårsmånederne, da der er ekstra stor risiko for at påkøre en hjort.

Og at køre ind i en hjort kan i nogle tilfælde være som at ramme en mur. De er store og tunge.

Sådan en påkørsel kan derfor ende fatalt.

290 borgere har alene på de første ni dage af oktober måned i år indberettet om hjortepåkørsler til Dyrenes Vagtcentral 1812. Det oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Hjorte i trafikken i myldretiden

Henvendelser om påkørte hjorte. Grafik: Dyrenes Beskyttelse.
Henvendelser om påkørte hjorte. Grafik: Dyrenes Beskyttelse.

En opgørelse over indberetninger om hjortepåkørsler til Dyrenes Vagtcentral 1812 i oktober 2015 og 2016 viser, at der er flest hjorte på vejene mellem klokken 6-8 om morgenen og klokken 18-23 om aftenen.

– Man skal altid være opmærksom, når man kører på vejene. Men i nogle måneder er der ekstra grund til at holde øjnene åbne, når lyset er svagt – og det gælder her i oktober. Et sammenstød med en hjort kan ende alvorligt for både dyret og bilisten, og derfor bør man holde ekstra øje og handle, hvis uheldet er ude, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Vi myldrer sammen i mørket

Her kan du se, hvornår på døgnet, du skal være mest opmærksom. Grafik: Dyrenes Beskyttelse.
Her kan du se, hvornår på døgnet, du skal være mest opmærksom. Grafik: Dyrenes Beskyttelse.

Hjortepåkørsler sker året rundt, men specielt i perioden fra oktober til januar og igen i maj måned stiger antallet af påkørsler.

Stigningen af påkørsler i efteråret sker, fordi dagene bliver kortere og mørkere, hvilket medfører, at bilister og hjortes myldretid flyder mere og mere sammen.

– Rådyr, dådyr og krondyr bevæger sig mest omkring, når det er mørkt. Og når vi går efterårsmørket i møde, så falder vi menneskers myldretid mere og mere sammen med hjortenes egen myldretid. Det er det, der desværre giver den store stigning i antallet af påkørte hjorte for tiden, siger Michael Carlsen.

Du har ansvaret

Rent juridisk er det i sådan, at du som bilist har pligt til at tage ansvar for det dyr, du rammer. Sådan lød det fra Dyrenes Beskyttelse, da Newsbreak.dk i 2016 skrev om, at 33605 større, vilde dyr var blevet kørt ned i perioden 2003 til 2012. Størstedelen af dyrene var påkørte hjorte.

Og rammer du et dyr med din bil, står du med ansvaret for det.

– Det betyder også, at du skal aflive det, hvis det lider. Det er altid en vurderingssag, om dyret lider så meget, at det er mest forsvarligt at slå det ihjel, sagde Mette Ellegaard, presseansvarlig i Dyrenes Beskyttelse, til Newsbreak.dk i forbindelse med artiklen i 2016.

Også foråret er højtid for netop hjorte i trafikken. Det kan du læse meget mere om HER.

Hvordan skal du så forholde dig til hjorte i trafikken? Og hvordan kan du undgå at køre ind i de store dyr?

Det kan du se i galleriet over artiklen.

Powered by Labrador CMS