Kæmpehaj røget i nettet ved Vestkysten

EN over 4,5 meter lang haj er fanget i dansk farvand.

Udgivet Opdateret

For nogle er det det værste mareridt, når man er i havet for en forfriskende dukkert: Hajfinnen, der pludselig komme glidende lydløs gennem vandet – måske endda akkompagneret af dum-dum-dum-tonerne fra Dødens Gab-filmene.

Heldigvis, tænker du måske, kan de kun ske i udlandet.

Det er her, det kan være, du skal tage den tanke op til revision: Fredag røg en knap fem meter haj i nettet ved Vestkysten.

Det var en såkaldt brislingetrawler, der altså fredag fik den store rævehaj i nettet. Få kilometer fra Hvide sande.

Sådan en fætter er (i dette tilfælde) – og hold nu fast – 455 centimeter lang og vejer 300 kilo.

– Desværre var den død, siger Henrik Carl, fiskespecialist ved Statens Naturhistoriske Museum, til Newsbreak.dk.

Henrik Carl er en del af ‘Fiskeatlas’, der kortlægger fiskebestanden. Fiskeatlas fik opringningen og begav sig mod Hvide Sande.

– Vi havde fået at vide, den var 2,7 meter lang, så vi kørte i en kassevogn, siger Henrik Carl.

Glemte halen

Fremme i Thyborøn, hvor hajen skulle hentes, gik det dog op for eksperten, at halen ikke var målt med – og den altså var cirka to meter længere end beskrevet.

– Vi måtte bruge en kran til at få den fra båden over i bilen, siger Henrik Carl.

Der er dog også glæde midt i sorgen over den døde haj; nu er den en del af samlingen hos Fiskeatlas, der skal have den konserveret.

– Lige nu er den frosset ned, siger Henrik Carl.

Og det bliver den ved at være, til konserveringen; hos eksperterne har man nemlig ikke et kar, der er stor nok, så det skal enten bygges eller skaffes.

Forskning og udstilling

Når den er blevet konserveret (i formelin, et arbejde, som Henrik Carl håber på, bliver gjort offentligt), vil den være klar til både forskning og udstilling – i hundreder af år fremover. Så længe holder konserveringen. Og den bliver gemt i et stykke, lover Henrik Carl.

I rævehaj-samlingen var – indtil i fredags – kun en 11 kilo tung unge og dele af andre. I alt tæller samlingen mellem en halv og en million fisk.

Rævehajen

  • Rævehajer kan blive op til seks meter lange og veje til 500 kilo.
  • De er let genkendelige på den ekstremt lange hale, som de bruger som en pisk, der lammer eller dræber de stimefisk, som de lever af.
  • Rævehajer er meget sjældne i vore farvande, og i Fiskeatlassets database findes oplysninger om cirka 30 fangster gennem tiden.

Der er ingen tvivl om, at hajer kan få ellers ikke-fiskeinteresserede til skærmene; Henrik Carl fortæller, at man på hjemmesiden har haft mange tusinde besøgene og at opslaget på Fiskeatlas’ Facebook-side har fået over 800 kommentarer.

Powered by Labrador CMS