Microsoft: Windows 10 bliver den sidste Windows

Foto: ROBERT GALBRAITH/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Når Microsoft i slutningen af juli lancerer den nye Windows 10 til både PCer, tavle-PCer og telefoner, bliver det den sidste Windows. Der kommer ikke en Windows 11.

Det bliver nemlig konsekvensen af, at Microsoft har besluttet at opdatere sit styresystem løbende i stedet for som hidtil i store portioner efter nogle år.

Det sagde Microsofts såkaldte udviklingsevangelist, jerry Nixon, forleden på en konference i Chicago i USA.

Løbende opdateringer

»Lige nu frigiver vi Windows 10, og fordi Windows 10 er den sidste version af Windows, arbejder vi alle på Windows 10,« lød hans melding.

Fremover vil Microsoft nemlig opdatere styresystemet, efterhånden som det bliver nødvendigt. Tidligere har man gemt rettelser og nye funktioner til en fremtidig, egentlig ny udgave af Windows, som folk så skulle købe.

Microsoft, som for snart halvandet år siden fik ny topchef, da Satya Nadella overtog roret efter Steve Ballmer, har lagt sin strategi om i forsøget på at komme væk fra at være bundet af PC-verdenen. Nadella ønsker, at Microsoft skal være til stedet i udviklingen på nettet, hvor flere og flere softwareprogrammer i dag kører fra, og i mobilverdenen, som Microsoft ikke har særligt godt fat i.

Det skal Windows 10 være med til at ændre. Windows 10 bliver første gang, at Microsofts styresystem er identisk på tværs af alt slags udstyr. Og samtidig har den amerikanske softwaregigant kikket blandt andet konkurrenten Apple i kortene. Apple opdaterer løbende sine styresystemer til både PC og telefoner, og opdateringerne er gratis.

Ikke alene holder det typisk brugerne glade, fordi de hele tiden får nye funktioner. Man sikrer samtidig, at fejl og sikkerhedshuller repareres, og det bliver langt lettere for softwareproducenten – Apple og Microsoft – at få flest muligt med på den altid nyeste version.

Priser kendes endnu ikke

Microsoft har endnu ikke fremlagt priser på, hvad det koster at få Windows 10. Alle, der i dag har Windows 7 eller Windows 8 på deres private udstyr, kan opgradere gratis i det første år, mens virksomheder fortsat skal betale en licens.

Windows 10 vil som tidligere komme i en række forskellige udgaver, hvor en række af de tungere funktioner er forbeholdt erhvervsbrug.

Det er kun et fåtal, som decideret køber et nyt styresystem. Den altovervejende del får det med, når de køber en ny PC, tavle-PC eller telefon.

Powered by Labrador CMS