Rejsevejledninger skærpes efter dansk kampfly-mission

Udenrigsministeriet fraråder blandt andet alle rejser til Irak. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Det hører til sjældenhederne, at Udenrigsministeriet ændrer hele 31 rejsevejledninger inden for et døgn, men det er netop, hvad der er sket, siden Danmark torsdag sendte syv kampfly til Irak for at deltage i den internationale kamp mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).

En stor del af rejsevejledningerne er blevet ændret som følge af den forværrede sikkerhedssituation oven på den danske deltagelse i koalitionen mod IS. I flere af rejsevejledningerne til en række muslimske lande står der:

»Ud over den generelle terrortrussel i store dele af verden er der, som følge af militante islamisters skærpede fokus på Danmark, en risiko for, at danskere og danske interesser kan blive mål for terrorangreb og bortførelser visse steder i udlandet. Det gælder særligt i tilfælde, hvor personer eller interesser umiddelbart kan identificeres som danske.«

Udenrigsministeriet fraråder blandt andet alle rejser til Irak, hvor Islamisk Stat kontrollerer store dele af landets nordlige region.

»I lyset af den forværrede sikkerhedssituation i det nordlige Irak og de seneste angreb fra Islamisk Stat i Irak og Levanten (IS, red.), fraråder Udenrigsministeriet nu alle rejser til Irak,« hedder det i rejsevejledningen for Irak.

I flere af rejsevejledningerne til de muslimske lande citerer Udenrigsministeriet også Politiets Efterretningstjeneste (PET):

»PETs Center for Terroranalyse vurderer, at et dansk militært bidrag til støtte for indsatsen i Irak kan føre til en skærpet terrortrussel mod Danmark og danske interesser i udlandet fra militante islamister og deres tilhængere, men at et sådant bidrag ikke giver anledning til at ændre vurderingen af terrortruslen mod Danmark, der fortsat er alvorlig.«

Trods de mange ændringer i rejsevejledningerne er det overordnede sikkerhedsniveau ikke ændret i nogen af de 31 vejledninger, der er ændret siden tidligt torsdag aften.

Powered by Labrador CMS