Thorning: Danske ledige er de vigtigste

Her ankommer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med Finlands statsminister Alexander Stubb til Dansk Industris Topmøde 2014 på Rådhuspladsen i København. Foto: SOFIA BUSK/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Statsministeren anerkender behov for udenlandsk arbejdskraft, men mener, at danske ledige er vigtigere.

DI har fat i en vigtig problematik, når erhvervsorganisationen efterlyser lettere adgang for udlændinge til det danske arbejdsmarked.

Men det er vigtigere at få de ledige danskere tilbage på arbejdsmarkedet.

Det erklærer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter sin tale på DI’s topmøde på Frederiksberg.

– Det mest presserende problem for os er at få de arbejdsløse tilbage på arbejdsmarkedet og sikre, at mange af de danskere, der ikke har en tilknytning til arbejdsmarkedet, kommer ind på det, lyder det fra statsministeren, som dog tilføjer:

– Men det er en vigtig diskussion, for vi skal huske på, at vi ikke bliver fattigere generelt ved at få international arbejdskraft hertil.

– Hvis det er de rigtige, der kommer til med de rigtige kvalifikationer, så kan de også være med til at løfte vækst og beskæftigelse i Danmark, pointerer hun.

Hun mener, at regeringen med den førte udlændingepolitik giver erhvervslivet gode muligheder for at tiltrække udlændinge.

– Vi har forsøgt at finde en god balance, hvor vi har en fast politik i forhold til familiesammenføringer.

– Men samtidig har vi lavet nye regler for international rekruttering, som gør op med papirarbejdet og sikrer, at det bliver nemmere for virksomhederne at få kvalificeret arbejdskraft hertil.

– Og nu har vi også foreslået, at det skal blive lettere at lave internationale skoler. For det er noget af det, der efterspørges, lyder det fra statsministeren.

Hun afviser derfor Venstre forslag om at give udvalgte nationaliteter lettere adgang til det danske arbejdsmarked.

– Der er flere ting, der undrer mig ved Venstres udspil. Et er, at man fra store dele af verden skal kunne komme hertil på en måde, så man reelt udkonkurrerer udenlandsk arbejdskraft. Det er et meget stort anslag i forhold til social dumping.

– Og jeg har svært ved at forstå, at en ingeniør fra Indien ikke skulle være lige så god, som en ingeniør fra et andet land, forklarer statsministeren, som konkluderer:

– Vi vil gerne have udenlandsk arbejdskraft til Danmark under ordentlige former, men det er også vigtigt, at erhvervslivet påtager sig et ansvar i forhold til danske lønmodtagere og ikke udelukker dem fra det danske arbejdsmarked.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS