Vi lyver os bedre end vi er

Næsten halvdelen af danskerne indrømmer, at de har pyntet på sandheden, viser ny undersøgelse.

– Vi lyver og overdriver, fordi vi frygter at være anonyme, Jacob Mosgaard, praktiserende psykolog. Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Du kan ikke altid tage dine medmenneskers historier for gode varer – hele 47 procent af danskerne erkender nemlig, at de har pyntet på sandheden eller overdrevet for at fremstå i et mere positivt lys. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.

– Det handler først og fremmest om anerkendelse. Vi lyver og overdriver, fordi vi frygter at være anonyme. Vi vil gerne have noget at byde ind med, og hvis vi ikke har det, pynter mange på sandheden for at virke mere interessante, siger Jacob Mosgaard, praktiserende psykolog, til Søndagsavisen.

Opdigter succeshistorier

Endnu flere – knap seks ud af ti – fortæller, at de har taget andre i at pynte på sandheden. Løgnene er ofte drevet af, at vi løbende opdigter en succeshistorie om os selv, forklarer Johannes Andersen, sociolog på Aalborg Universitet.

– Vi lever i en Facebook-tid, hvor det handler om at fremstille sig selv i et mere positivt lys. Det gør vi så blandt andet ved at smøre tykt på, hvis det er nødvendigt. Vi har intet imod at bruge hjælpemidler som overdrivelse for at fremstå som en succes, siger Johannes Andersen.

Det er oftest virkelige oplevelser, der får lidt ekstra krydderi, så de virker bedre, end de var. Knap hver femte har også løjet om, at de træner mere, end de gør. Hver tiende har helt opdigtet en historie for at virke mere interessant.

Når vi afslører andre i at fortælle en røverhistorie, er det oftest en kollega, der står bag den lidt for gode fortælling. Knap hver tredje har taget en ven i at overdrive, mens hver fjerde siger, at de har hørt et familiemedlem fortælle en historie og tænkt ’kan det nu også passe?’

Jacob Mosgaard mener, at man skal passe på med at afsløre andres røverhistorier.

– Det er utrolig skammeligt at blive afsløret i en løgn, så man skal tænke grundigt over det, før man siger noget, forklarer han.

Powered by Labrador CMS