Forskere finder bevis i rummet

Et bevis på universets baggrundssummen hyldes som et gennembrud, der åbner et nyt vindue ind i universet

Udgivet Opdateret

Astronomer fra hele verden oplyser torsdag, at de har fundet det første bevis på en langvarig teori om, at bølger med tyngdekraftens virkning skaber en "baggrundssummen", der lyder i hele universet.

Gennembruddet er gjort af hundredvis af videnskabsfolk, der har brugt radioteleskoper i Nordamerika, Europa, Kina, Indien og Australien i årevis.

Det hyldes som en milepæl, der åbner et nyt vindue ind i universet.

Forudsagde bølger

Det var den verdenskendte Albert Einstein, der for over et århundrede siden forudsagde, at disse bølger findes.

Bølgerne er krusninger i det stof, som universet er lavet af, der rejser gennem universet med lysets hastighed næsten uhindret.

Bølgernes eksistens blev bevist i 2015.

Mens bølgerne rejser gennem det ydre rum strækker og maser de meget svagt alt, hvad de rejser igennem.

Ikke registreret endnu

Forskerne har dog ikke definitivt registreret bølgerne endnu, fordi de ikke har nået den såkaldte five sigma-standard af vished. Five sigma-standarden indikerer, at der en ud af million chance for, at noget bare er et statistisk lykketræf.

- Vi er frustrerende tæt på at nå dertil, siger Michael Keith, en europæisk forsker, der har været med til at lave opdagelsen.

Forskere fra mange lande har brugt radioteleskoper som det på billedet, der befinder sig i Tyskland, til at finde det første bevis på, at der er en såkaldt baggrundssummen i universet. (Arkivfoto).
Forskere fra mange lande har brugt radioteleskoper som det på billedet, der befinder sig i Tyskland, til at finde det første bevis på, at der er en såkaldt baggrundssummen i universet. (Arkivfoto).

Supermassive sorte huller

Den mest fremtrædende teori er, at bølgerne kommer fra supermassive sorte huller, der befinder sig i midten af galakser, der langsomt fusionerer.

De store huller er utroligt store - sommetider flere milliarder gange så store som solen.

Daniel Reardon, en australsk forsker, der har været med til at undersøge fænomenet, siger, at hvis bølgerne bliver endeligt bevist, kan de være "en summen af alle de binære systemer af supermassive sorte huller, der snurrer rundt om hinanden i kernen af galakser overalt i universet".

Michael Keith siger, at denne "baggrundssummen fra alle de sorte huller" er som "at sidde i en larmende restaurant og høre alle folk tale".

Powered by Labrador CMS